fredag 2 oktober 2009

IKEA-katalogen, från 1951 till...?

År 1951 gavs den allra första IKEA-katalogen ut. I år delades den ut i 3,5 miljoner exemplar bara i Sverige. Och totalt 191 miljoner i 36 länder. Det är rätt många det! Den lär vara världens mest distribuerade reklamtrycksak.

Men notera en sak på ryggen av årets katalog. En hänvisning till IKEA.se. Där kan man digitalt bläddra sig igenom de 388 sidorna. Inget konstigt med det, men det väcker en liten fråga. Hur länge kommer den riktiga katalogen att finnas kvar? När ersätts den helt av webbsidan? Att skicka ut den i brevlådorna är både dyrt och miljöförstörande.

Personligen hoppas jag naturligtvis att katalogen ska finnas kvar länge till, för det är alltid lika kul när en rykande färsk IKEA-katalog dimper ner i brevlådan. För att inte tala om hur roligt det är att drömma sig tillbaka lite genom att bläddra i de äldre katalogerna. Var tid har sin tjusning och det är spännande att följa hur tiderna förändras.

Följ med mig på den här bloggens resa genom nästan 60 års IKEA-kataloger! Den resan startar här och nu.

Och förresten, min samling är ännu inte helt komplett, så om du råkar ha någon katalog som är äldre än 80-tal, maila gärna mig på ikea-kataloger@hotmail.com!

1 kommentar: